Lösa prylar i baksätet medan man reser eller resväskor som slängts in i bilen utan eftertanke kan vara en snabb och lätt lösning när man packar bilen. Men väl ute på vägarna kan de orsaka farliga situationer. Det lönar sig alltid att planera lite grann inför resan och packa ner små saker i olika fack och större grejer i bagageutrymmet, avskilt från passagerarna i bilen. De här och andra tips som nämns i bloggen kan göra din bilresa på väg till din vintersemester säkrare.
Veckorna när man har vintersemester innebär långa bilresor för många. När bilen är full av familj, mindre elektroniska grejer, resväskor etc är det viktigt att se till att sakerna är säkert förankrade. Vid en plötslig inbromsning kan vanliga lösa prylar utgöra oväntade riskfaktorer.
Minimera antalet lösa prylar i din bil
Under hösten 2019 gjorde vi en enkätundersökning i Finland där ungefär hälften (53 procent) av bilisterna svarade att de någon gång förvarar lösa saker, såsom surfplattor, vattenflaskor eller leksaker, i baksätet på bilen. Inom barnfamiljer steg den andelen upp till 62 procent.
Att kasta in små grejer i baksätet eller på sätet bredvid föraren är förstås väldigt smidigt. Men vid en plötslig inbromsning kan de här sakerna bli farliga, och därför borde man alltid förvara sakerna i stängda fack eller till exempel använda en mobilhållare. Förutom risken för kringflygande saker kan en laptop eller telefon på baksätet minskar trafiksäkerheten vid mindre inbromsningar eftersom förarens uppmärksamhet störs om hen plötsligt instinktivt försöker greppa tag i en apparat som är på väg att falla i golvet.
Stora grejer ska alltid förvaras i bagageutrymmet
Vid olyckssituationer kan stora saker, såsom resväskor och lådor, åka runt i en våldsam fart vid en plötslig inbromsning och kan då göra situationen ännu farligare. Stora saker ska man alltid förvara i bagageutrymmet avskilt från passagerarna inne i bilen.
Förutom att omsorgsfullt packa ner sina grejer kan man inför långa bilresor under semestern också förbereda sig på andra sätt. Det rekommenderas att man kollar upp väderförhållandena på rutten och att man ger sig själv tillräckligt med tid till själva resan. Se också till att utrusta bilen för oväntade situationer, med till exempel ett första hjälpen-kit, snöskyffel, ficklampa och varningstriangel.
Även om man förbereder sig omsorgsfullt med utrustning och packar ner grejerna ordentligt kan man aldrig eliminera alla risker vid bilkörning. Så om du har haft oturen att råka ut för en olycka kan du få hjälp av oss på Werksta att reparera din bil. Du kan alltid komma till oss för en kostnadsfri skadebesiktning under våra öppettider, utan att behöva boka tid.
En säker vintersemestervecka önskar,
Linda Bång,
Marketing & Communications Manager,
Werksta Sverige och Norge