Suddig syn genom vindruta

Blogg 24.11.2021

Säkerhetstekniken i bilar utvecklas i en svindlande takt – idag finns det både backkameror och assistenter för mörkerseende. Även om många lösningar hjälper oss förare att upptäcka saker i trafiken, kan inget hjälpmedel ännu ersätta en god syn. Därför är det bra att göra synundersökning till en årlig vana på samma sätt som ett tandläkarbesök. Enligt en undersökning vi på Werksta gjort var det mer än tre år sedan 37 procent av svenskarna senast kontrollerade synen.

Trafiksäkerhet består av många delområden, där ett av de viktigaste är förarens hälsa. Dålig syn till exempel medför stora risker på vägen. En undersökning som publicerats i den medicinska tidskriften Lancet visar att en förare med nedsatt synskärpa löper 46 % större risk råka ut för en olycka.

Ett praktiskt exempel på hur synen påverkar körning;
En förare med utmärkt syn kan tydligt urskilja bokstäverna på vägmärken på mer än 150 meters avstånd. Med en hastighet på 80 kilometer i timmen har föraren då sju sekunder på sig att reagera. Med den minimiskärpa som fastställts för bilförares syn urskiljer föraren inte bokstäverna på mer än 60 meters avstånd och har då bara tre sekunder på sig att reagera.

Enligt en enkät som vi gjorde i början av året har cirka 30 procent av svenskarna låtit undersöka synen under det senaste året. Det är ett fint resultat, men det går att bättra på det, då så många som nästan var femte svensk på 36–55 år låtit det gå mer än fem år sedan den senaste undersökningen. Redan i fyrtioårsåldern börjar synen förändras, vilket gör det särskilt viktigt med regelbundna synkontroller ju äldre man blir.

Våra mörka höst- och vinterkvällar gör att synen blir allt viktigare för bilförare. Om strålkastarna på mötande bilar bländar dig eller ögonen inte riktigt anpassar sig till mörkerkörning är det också bra att gå till optikern. Numera finns det flera olika behandlingar för glasögonen som kan förbättra mörkerseendet och minska på exempelvis bländningseffekten.

Men inte ens de bästa glasögon kan hjälpa dig om du inte har dem med dig i bilen. Om du har möjlighet är det bra att skaffa ett par extra glasögon som alltid finns tillgängliga i bilen. Det är också bra att skaffa ett par solglasögon med styrka. Visste du att försäkringsbolagens regler gör att de kan neka dig ersättning om du som förare har krav på om glasögon i ditt körkort och du inte har använt dem vid körning?

För att se väl i trafiken har även vindrutans kondition avgörande betydelse. Kom ihåg att torka vindrutan regelbundet på båda sidorna, men undvik att torka av den med händerna. Människohänder har alltid lite fett som lämnar avtryck på glaset. Om din vindruta har en spricka eller ett stenskott kan du med fördel låta oss på Werksta reparera vindrutan. Repor i vindrutan är särskilt störande när du kör i mörker eller starkt solsken. Så en bra minnesregel för bilförare är att det är viktigt att ha en skarp blick och en hel och ren vindruta.

Läs mer om vindrutor: Nya vindrutor är tunnare, smartare och miljövänligare, men också mer ömtåliga

Vi ses i trafiken!

 

Linda Bång
Marketing & Communications Manager , Werksta Sverige


*Undersökningen genomfördes av SynoInt i januari 2021. Totalt svarade 1 010 svenskar i åldern 18–80 år. Materialet samlades in via en enkät på nätet.