Blogg 23.09.2019

Enligt statistik sker det flest trafikolyckor på parkeringsplatser. Trånga parkeringshus, tajta svängar och fickparkering orsakar stress för många bilister vilket lätt leder till färgskador, repor och bucklor. Vi på Werksta bestämde oss för att skapa en ny temadag, Parkera Säkert, eftersom vi vill rikta uppmärksamhet kring säker parkering.

På våra verksamhetsställen reparerar vi varje dag bilar som har fått skador när man parkerat bilen eller då bilen stått parkerad. Trots att parkering hör till vardagen, kan det för många kännas som en utmaning.

Olyckor sker främst då man backar. Fickparkering är för många den mest utmanande formen av parkering. Vi på Werksta har också verksamhet i Finland och inför Parkera Säkert Dagen där gjorde vi en enkät som över 500 finländska bilister svarade på. Bara 22 procent av finländarna anser att de är utmärkta på fickparkering. Om samma enkät skulle genomförts hos oss i Sverige skulle svaren vara ganska likvärdiga.


För att fira den Parkera Säkert-dagen ger vi sex tips till dig som ska fickparkera: 

  • Se till att det förutom bilens längd finns ungefär en meter med rum både framför och bakom dig.
  • Kör fram bredvid bilen framför dig. Kontrollera att bakre delen på din bil är precis sida vid sida med bakre delen på bilen bredvid dig. Kom ihåg blinkers!
  • Sväng ratten så långt åt höger som det bara går. Backa tills bilen bakom dig syns i sin helhet i din sidospegel.
  • Räta upp hjulen och fortsätt backa.
  • Stanna när den främre stötfångaren är strax förbi den bakre delen på bilen framför dig. Vänd ratten så långt åt vänster som det bara går och fortsätt backa.
  • När din bil är på rätt plats, ska du räta ut hjulen. Kontrollera att bilen bakom dig har tillräckligt med rum för att kunna köra ut. Kör framåt om det behövs.


Våga ta ansvar

Vi som är proffs i reparationsbranschen förstår att det händer och sker saker medan man kör. På Parkera Säkert-dagen vill vi därför också yrka på rättvist agerande:

Om du skadar ett annat fordon medan du parkerar ska du ta ansvar för det och lämna dina kontaktuppgifter.

Tyvärr smiter allt fler från ansvar efter att ha orsakat en skada på någon annans fordon vid parkering. Det visar siffror från polisen som SVT Nyheter Västerbotten tagit del av. Tusentals fler bilägare drabbas varje år.

Trafikförsäkringsföreningen, som ansvarar för reglering av parkeringsskador orsakade av okända fordon, godkände under 2017 hela 21 500 skador till en kostnad på omkring en kvarts miljard kronor. Det tråkiga här är att personerna som smiter tvingar oss andra att stå för kostnaderna i form av högre fordonsförsäkringspremier.

Visste du förresten, att det alltid lönar sig att göra en anmälan till polisen om det inte finns information om vem som skadat fordonet. Polisen har utvecklat en ny e-tjänst som gör det lättare att anmäla när man fått en p-skada på sitt fordon. Länken till att anmäla sin parkeringsskada är  https://polisen.se/utsatt-for-brott/polisanmalan/

Om du ändå överraskas av en buckla eller annan skada, trots att du varit försiktig när du parkerat, börja med att ta ett djupt andetag och sen ringer du oss på Werksta. Du når oss på tel. 020-62 29 00. Du kan alltid komma till oss för en skadebesiktning utan tidsbokning under våra öppettider.  Vi levererar de nödvändiga uppgifterna och beräkningarna till ditt försäkringsbolag. Om du ska betala reparationen själv, gör vi en kostnadsberäkning av arbetet till dig. Vid behov kommer vi även hjälpa dig att göra en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag. I samband med skadebesiktningen kan du också boka tid för nödvändiga reparationer.

Kom ihåg att parkera säkert lördagen den 29/9-2019,

 

Linda Bång
Marketing & Communications Manager, Werksta Sverige och Norge