Blogg 06.12.2019

Reflex för fotgängare är en uppfinning från Norden som märkbart förbättrar synligheten i mörkret och kan rädda ditt liv. Enligt M Sveriges stickprov år 2018 använder bara 8 % av svenska fotgängare reflex när de rör sig i mörkret. Jag uppmuntrar alla att göra ett verkligt synligt nyårslöfte: att regelbundet använda reflex år 2020.

Det är en alldeles för ovanlig syn att se en reflex hänga på en jacka eller väska bland fotgängarna i Sverige. Visste du att reflexen uppfanns i Finland och utanför Norden känner knappt ingen till den?

Enligt finländska Trafikskyddet uppfanns reflexen för fotgängare av jordbrukaren Arvi Lehti från S:t Bertils vid årsskiftet mellan 1940- och 50-talet. Innovationen uppstod ur ett eget behov, då Lehti saknade extra synlighet till sin hästvagn. Hans son Taisto Lehti såg till att modellskydda den populära snöflingereflexen som designades av Kalervo Suomela. Reflexen standardiserades år 1979.

Till skillnad från Sverige, finns det i Finland och Estland skrivet i trafikförordningen att fotgängare ska bära reflex i mörkret.

Skaffa världens billigaste livförsäkring

Speciellt oroande är M Sveriges redogörelse från stickprov man gjort, att färre än ett av fyra svenska barn använder reflex. Barn utsätts för störst fara i trafiken och varje förälder bör påminnas om att en bilist som kör med helljus inte ser en fotgängare utan reflex förrän fotgängaren är ungefär 150 meter framför dem. Om man däremot använder reflex syns man på upp till över 600 meters avstånd, vilket ger bilisten mycket mer reaktionstid.

En bilist som kör med halvljus lägger märke till en fotgängare utan reflex först på ungefär 50 meters avstånd, medan man med reflex kan synas på upp till 350 meters avstånd.

Numera finns det många olika sorters reflexer. Det finns hårda och mjuka hängande reflexer som man kan fästa på kläder eller väskor, stretch- eller snapreflexer som används runt handleder eller vrister, samt reflexvästar och reflexdekaler. Med ett sådant utbud finns det ingen anledning till att inte använda reflex.

Själv rör jag mig mycket till fots under vintern och jag använder alltid reflex. Det är fråga om världens billigaste livförsäkring och vi på Werksta rekommenderar att alla gör ett lätt och synligt nyårslöfte: ”År 2020 använder jag alltid reflex i mörkret.”

Ett gott och trafiksäkert nytt år önskar,

Johan Schilow
Country Director, Werksta Sverige