Blogg 16.06.2020

Hela 57 procent av svenskarna vill åka på bilhemester i år. Endast 8,5 procent tänker resa utomlands, om det blir möjligt. En väl förberedd sommarsemester med bil i närområdet kan bli ett riktigt nöje. Glöm inte att du bör vara pigg, ute i god tid och se till att bilden är i gott skick innan du ger dig ut på vägarna. Dessutom bör du vara noggrann med hur du packar dina saker och var förberedd på överraskningar. Så här under dessa speciella tider ska du även följa myndigheternas anvisningar och rekommendationer när det gäller resande.

Den här sommaren kommer att vara en period av aktivt resande inom Sverige. Det kommer kanske till och med att vara mer trafik än vanligt, när människor ändrar sina sommarplaner och byter utlandssemestern mot bilhemester.  I den här bloggen delar vi med oss av fem tips till dem som tänker ge sig ut på bilsemester. Hur kan man förbereda sig och vad man bör göra om man råkar ut för en olycka?

Ge dig iväg på resan utvilad

Trafiksäkerheten har med flera olika aspekter att göra varav en av de viktigaste är förarens körskick. Vilket körskick man är i påverkas i hög grad av bland annat trötthet, som medför stora risker på vägarna. Ge dig inte ut på en långresa om du har sömnbrist.

Skulle du som förare ändå uppleva att det finns en risk för att slumra till vid ratten, bör resan avbrytas så fort som möjligt. En tupplur på 15–20 minuter hjälper dig att orka, om det exempelvis inte skulle vara möjligt att fortsätta resan nästa dag.

Avsätt tillräckligt med tid

När tidtabellen är tajt är det lätt att man sätter sina egna intressen framför andras, vilket nästan oundvikligen leder till risksituationer. Om man gör omkörningar när man har bråttom blir andra trafikanter lidande och man blir färgblind vid trafikljusen. Man försöker vinna sekunder och minuter när det som behövs mest är omdöme och lugn.

Man tar dock sällan igen förlorade minuter genom att trycka gasen i botten. Det enda effektiva sättet att bibehålla säkerheten och lugnet är att avsätta tillräckligt med tid till resan. Ett lugnt sinne bakom ratten ger trygghet både för oss själva och andra trafikanter.

Kontrollera ditt fordon

Det är alltid bra att kontrollera fordonets skick innan man ger sig iväg. Kontrollera däcktrycket och kom ihåg att följa tillverkarens rekommendationer för bästa väggrepp.

Du kan försäkra dig om bättre synlighet i alla situationer genom att kontrollera att båda strålkastarna fungerar och är rätt riktade. Om din bil har små skador, såsom stenskott eller sprickor i vindrutan, rekommenderas det att de repareras på en verkstad så att skadorna inte förvärras under resan. Dessutom är det bra att fylla på spolarvätska och kontrollera att vindrutetorkarna är i gott skick.

Packa in sakerna omsorgsfullt

När du ska ut på långa resor är det mycket viktigt att packa bilen rätt. Både små och stora föremål kan orsaka stor skada vid en krock om de ligger lösa i passagerarutrymmet. Använd alltså fickor, hållare och fack att förvara småsaker i och packa in stora resväskor på ett säkert sätt i bagageutrymmet.

Bered dig på överraskningar

Även de bästa av förberedelser garanterar inte alltid att resan går problemfritt, så det är bra om du har med sig sådant som behövs för överraskande situationer när du reser långt. Du bör ta med dig exempelvis en första-hjälpen-väska, en varningstriangel och en ficklampa.

Dessutom är det bra att gå igenom i huvudet vad man ska göra vid en olycka. Beroende på hur allvarlig olyckan är,  viktigast är naturligtvis att först förhindra ytterligare skador och ta hand om eventuella skadade. Varna övrig trafik med en varningstriangel och varningsblinkers och gör en anmälan till nödnumret. Du bör kalla polisen till platsen om det råder oklarhet om vem som orsakat olyckan. Anmäl därefter skadan till ditt försäkringsbolag och gör en skadeanmälan. Läs hela vår artikel Om olyckan är framme på semestern, gör så här! Du kan också kontakta Werkstas kundtjänst direkt, så hjälper vi dig att ta skadeärendet vidare. Och du, glöm inte, oavsett om det är fest eller semester – håll nolltolerans i trafiken!

Utöver dessa tips är det naturligtvis viktigt att under denna exceptionella period av coronaepidemin följa myndigheternas anvisningar och rekommendationer vid alla resor och se till att hålla en god hygien.

Jag önskar dig en solig och säker bilsemester!

Jimmy Bysell, Regionchef Stockholm
Jimmy har över 23 års erfarenhet i bilbranschen

*Resultatet av undersökningen av svenskarnas semesterplaner bygger på en enkät som Synolnt har gjort åt oss. Enkäten besvarades av 1 000 personer i Sverige under första veckan i juni.