När hösten närmar sig ökar risken att krocka med vilda djur. Fastän det alltid finns en risk att man möter på djur på vägen, kan man som förare minska risken för olyckor genom att vara förutseende. Vi har samlat ihop några tips om hur du kan minska risken för en viltolycka.
I Sverige skedde det under 2018 över 63 000 vägolyckor där vilda djur var inblandade.* De flesta av dessa olyckor, nästan 8 000, skedde i november. Mängden krockar är rätt lågt i proportion till storleken på djurpopulationen och delvis även relaterat till älgjakten. I vissa delar av landet börjar älgjakten redan i september, vilket leder till att djuren kan röra sig ut i trafiken där de sedan med stor sannolikhet hamnar framför en bil.
Älgkrockar leder ofta till stora skador. Vid en sådan olycka blir man ofta tvungen att överlåta bilen till ”vård i livets slutskede”. Det vanligaste är krockar med rådjur, något som också märks bland de bilar som kommer till Werksta för försäkringsreparationer.
Kom ihåg-lista för bilfärder i höst
Alla har kanske inte själva upplevt en viltolycka, men nära ögat-situationer med automatisk inbromsning händer desto oftare. Djurens vägar går inte att förutse, men det finns några saker man kan beakta för att märkbart förbättra sina chanser innan olyckan är framme.
1) Djur har en vana att korsa vägen på samma ställe. Trafikmärken har satts upp precis vid de ställen där man bör vara extra försiktig, så missa dem inte.
2) Att bara sänka hastigheten litegrann ger längre reaktionstid och förkortar bromssträckan, vilket kan bli helt avgörande för hur olyckssituationen slutar.
3) Var speciellt försiktig under kvällstid. Den största andelen krockar, nästan två tredjedelar, sker i skymning eller i mörker. Många djur är som mest aktiva när solen går ner, både en stund innan och en stund efteråt. Så här om höstkvällarna skiner solen lågt på himlen och bara det gör det svårt att lägga märke till djur som korsar vägen.
4) Vi har dessutom lagt märke till att överraskande många bilförare kör med smutsiga vindrutor, vilket kan vara en förödande kombination med bländande solljus. Man bör komma ihåg att även insidan av vindrutan behöver rengöras, eftersom det med tiden bildas en störande, gråaktig hinna som försämrar sikten.
5) En billig investering för säkerheten är även att hålla vindrutetorkarna i skick.
Om man trots alla förberedelser ändå blir inblandad i en viltolycka, är det viktigt att agera effektivt och förnuftigt på olycksplatsen. Du kan läsa mer om hur man ska agera på en olycksplats här.
Kom ihåg att alltid granska bilen efter en krock
Även om bilen inte har några som helst kaross- eller plåtskador efter en viltolycka, kan det ändå leda till betydande materiella skador – speciellt om föraren fortsätter att köra som tidigare. En krock som känns anspråkslös kan ändå i vissa fall göra bilen helt obrukbar. Om man kör hundra kilometer i timmen och krockar med en hare kan det i värsta fall bli stora skador i exempelvis bilens kylsystem.
Försäkringar ersätter de flesta skador som skett efter en viltolycka, om skadorna är direkta följder av kollisionen. Men ibland går inte bilen sönder förrän efter att man kört med den ett tag efter själva krocken. Sådana här följdskador ersätts inte av försäkringsbolag. Därför ska man efter en krock alltid åtminstone leta efter eventuella läckor mellan stötfångaren och inspektera expansionskärlets vätskenivå.
Du är alltid välkommen till oss på Werksta för att göra en kostnadsfri skadebesiktning på din bil, alltid utan att behöva boka tid. Du kan även kontakta vårt kundcenter på 020-62 29 00 så hjälper vi dig.
* https://www.viltolycka.se/statistik/viltolyckor-for-respektive-viltslag/
Med önskan om en fin höst med god sikt under höstkvällarna,
Jimmy Bysell, Regionchef Stockholm
Jimmy har över 23 års erfarenhet i bilbranschen