Blogg 19.11.2020

Nu är det återigen dags för vinterdäck. För att inte bli överraskad av hala vägar är det viktigt att byta till vinterdäck i god tid både enligt rekommendationer och väderförhållanden. Men visste du att under vintern granskar de flesta bilisterna däcktrycket alldeles för sällan?

Vädret har blivit kallare, vilket gör att det börjar bli dags att byta däck. Samtidigt är det aktuellt för de flesta bilister att granska däcktrycket. Men det är en god bra idé att göra det mycket oftare.

Vid det första hala väglaget är det för sent
Man borde definitivt vara mer förutseende och sätta på vinterdäcken innan vädret förändras. Redan efter den första natten med frost är det troligtvis för sent, eftersom vi i vilket fall som helst tvingas köra med sommardäck till själva däckbytet. Körförhållandena kan även förändras drastiskt under längre resor, med andra ord lönar det sig att kolla upp hela körresans temperaturer och vägskick och förbereda sig på mer utmanande förhållanden redan i förväg.

Granska däcktrycket varje månad
En undersökning* som vi på Werksta lät göra tidigare i år avslöjar att de flesta bilister egentligen bara granskar däcktrycket i samband med byte till sommar- eller vinterdäck. Det skulle vara bra att granska trycket mycket oftare både för säkerhetens och ekonomins skull. Den allmänna rekommendationen enligt däcks- och fordonstillverkare är att man bör granska däcktrycket minst en gång i månaden.

Enligt Werkstas undersökning* var ändå endast 34 procent av svenskarna medvetna om den här rekommendationen. Cirka en fjärdedel (24 procent) ansåg att rekommendationen var fyra gånger per år, 34 procent ansåg att riktlinjen var att granska däcktrycket i samband med däckbyte och 8 procent ansåg till och med att en gång per år var tillräckligt ofta för att granska däcktrycket.

Även om ungefär en tredjedel av de tillfrågade visste hur ofta däcktrycket bör granskas, följer de flesta bilister inte rekommendationen. Att granska däcktrycket är vanligast vid byte till sommar- eller vinterdäck (33 procent). Endast 15 procent följer rekommendationen om att granska däcktrycket en gång i månaden, och 20 procent erkänner att de faktiskt aldrig har kollat lufttrycket i däcken.

Däcktrycket är en viktig del i att se till att din bil är säker att köra med. Ett lågt tryck i däcken påverkar körningen och sliter snabbare på däcken, vilket på lång sikt kan leda till obehagliga trafiköverraskningar. Å andra sidan förstår jag också att den här delen av att ta hand om sin bil lätt glöms bort helt och hållet. Men jag hoppas ändå att det tack vare den här påminnelsen kommer finnas fler som följer rekommendationen för bra däcktryck längs med svenska vägar den kommande vintern. Läs även artikeln: Strunta i online tips om att smälta isen på vindrutan och förlita dig på den gamla trogna isskrapan.

Med önskan om trygga körturer under vintern,

Urban Tibbelin, Operations Chef, Werksta Sverige

*Vår undersökning besvarades av mer än 1 000 personer i Sverige och genomfördes av SynoInt i januari 2020.