Skrapa bort is från bilruta

Blogg 15.12.2020

Det är återigen dags för frysgrader på natten och is på vindrutan. Gör-det-själv-tricks som att smälta isen på vindrutan med kokande vatten kan kanske låta frestande, men det bör du definitivt undvika. Om du häller kokande vatten på vindrutan kan det till och med få den att spricka.

Olika gör-det-själv-tips och tricks för bilister delas friskt på olika online forum. Ett av de vanligaste och mest populära ämnena är is på vindrutan, vilket för många är en daglig rutin där all hjälp är väldigt välkommen. I det här fallet är det dock bättre att hålla sig till den traditionella metoden eftersom experimenterande kan resultera i en dyr slutnota.

Glöm genvägarna – lita på isskrapan
Många bilister har nog stött på tips som antyder att man kan smälta istäckta vindrutor med kokande vatten eller en varmvattenflaska. Även om dessa metoder nog smälter is snabbt så fryser även vatten snabbt vid låga temperaturer, vilket gör isskrapan till den enda idiotsäkra metoden.

Det finns andra risker med att använda hett vatten också. Om bara den minsta lilla flisa i rutan blir exponerad för en plötslig temperaturförändring så kan det få den att expandera och orsaka en spricka, eller i värsta fall en trasig vindruta. Det är definitivt ett trick som du bör skippa. Har du ett stenskott som har skadat vindrutan är det ytters viktigt att snabbt laga stenskott i rutan. Har stenskottet redan hunnit bli en spricka bör du boka in ett byte av vindrutan det innan vi får ihållande minusgrader.

Isskrapan och borsten är absolut det mest effektiva och säkra sättet att få bort is och snö från bilfönster. Det är dock viktigt att se till att isskrapan är i gott skick och att det inte finns skräp på rutan för att undvika repor. En annan syn som tyvärr är rätt vanlig är en bil med ett litet kikhål skrapat på vindrutan åt föraren. Det finns en anledning till att vindrutan är bred och av trafiksäkerhetsskäl är det är viktigt att se till att förarens utsikt inte är skymd innan man ger sig ut.

En del vindrutor har inbyggd uppvärmning, vilket tillsammans med skrapning hjälper till att hålla glaset rent. Det är väldigt effektivt och smälter snabbt bort isen från vindrutan.

Immiga fönster kan vara ett tecken på fel
Förutom is, snö och blötsnö så kan du ibland ha upplevt immiga fönster. Det beror på att fukt ansamlas inuti bilen vilket ger kondens på glaset.

Om du upplever att fönstren blir väldigt immiga ofta så beror det sannolikt på något fel med bilen. Luftfiltret kan vara fuktigt eller så kanske ett fönster läcker, eller så kan du till exempel ha lämnat fuktiga kläder liggande i bilen. Ansamling av fukt kan förhindras genom att sparka av snön från skorna innan du sätter dig i bilen. Du bör dock inte använda sidopanelen för att rengöra skorna detta för att undvika att få skador på lacken.

På tal om skador så bör du inte lämna små bucklor på karossen eller flisor i vindrutan för länge utan att reparera dem. Du kan alltid besöka Werksta och göra en skadebesiktning utan att boka tid. Vi finns alltid här för att hjälpa dig. Ring vårt kundcenter på tel. 020-62 29 00. Läs även vår viktiga artikel: Fem tips: Så här undviker du att bilbatteriet laddar ur under vintersäsongen.

Med önskan om god sikt på vintervägarna

Jimmy Bysell, Regionchef Stockholm
Jimmy har över 23 års erfarenhet i bilbranschen