Pressreleaser 15.06.2020

Werksta, som specialiserat sig på skadereparationer på bilar, undersökte hur svenskarna tänker tillbringa sin sommarsemester i år. 57 procent tänker åka på bilsemester och bekanta sig med Sveriges smultronställen. Endast 8,5 procent planerar en utlandsresa om gränserna öppnas för svenskar. 

Werksta lät i början av juni göra en konsumentenkät för 1 000 personer, där man tog reda på svenskarnas planer för sommarsemestern. Cirka 29 procent planerar att göra en längre bilsemester i Sverige och 28 procent tänker ta bilen till närområden, högst cirka två timmar från hemorten. 34 procent planerar att stanna hemma även under semestern.

”I Sverige finns det mycket vackert att se och det tror även svenskarna, eftersom det är väldigt få kommer att bege sig utomlands i år.  Jag tror också att det kommer att bli mycket trafik i år”, säger Jimmy Bysell, Regionchef på Werksta.

De som är mest intresserade av bilresor är de som bor i Södermanlands län, där nästan 75 procent planerar en resa. Av dem som bor i Västerbottens län har dock upp till 56 procent för avsikt att stanna hemma. Stockholmsborna är däremot de som helst av allt skulle åka utomlands av alla svenskar och 13 procent planerar en utlandsresa om gränserna öppnas.

”I Stockholmsområdet kan det finnas en stor grupp som inte ens har egen bil. Jag skulle ändå uppmuntra dem att bekanta sig med närområdena till exempel genom att hyra bil en helg eller anordna samåkning. Det finns många fantastiska platser i närheten att besöka på sommaren”, säger Jimmy uppmuntrande.

Jimmy har sammanställt några tips för bilhemestern:

  1. Glöm inte att den bästa krockkudden finns i din säng
    Trafiksäkerheten har med flera olika aspekter att göra varav en av de viktigaste är förarens körskick. Vilket körskick man är i påverkas i hög grad av bland annat trötthet, som medför stora risker på vägarna. Om föraren ändå upplever att det finns en risk för att slumra till vid ratten, bör resan avbrytas så fort som möjligt. En tupplur på 15–20 minuter hjälper dig att orka, om det exempelvis inte är möjligt att fortsätta resan nästa dag.
  2. Avsätt tillräckligt med tid för resan
    När tidtabellen är tajt är det lätt att man sätter sina egna intressen framför andras, vilket nästan oundvikligen leder till risksituationer. Om man gör omkörningar när man har bråttom blir andra trafikanter lidande och man blir färgblind vid trafikljusen. Man försöker vinna sekunder och minuter när det som behövs mest är omdöme och lugn.
  3. Kontrollera fordonets skick
    Det är alltid bra att kontrollera fordonets skick innan man ger sig iväg. Kontrollera däcktrycket och kom ihåg att följa tillverkarens rekommendationer för bästa väggrepp. Du kan försäkra dig om bättre synlighet i alla situationer genom att kontrollera att båda strålkastarna fungerar och är rätt riktade. Om din bil har små skador, såsom stenskott eller sprickor i vindrutan, bör de repareras på en verkstad så att skadorna inte förvärras under resan. Dessutom är det bra att fylla på spolarvätska och kontrollera att vindrutetorkarna är i gott skick.
  4. Packa omsorgsfullt
    När du ska ut på långa resor är det mycket viktigt att packa bilen rätt. Både små och stora föremål kan orsaka skada vid en krock om de ligger lösa i passagerarutrymmet. Använd alltså fickor, hållare och fack att förvara småsaker i och packa in stora resväskor på ett säkert sätt i bagageutrymmet.
  5. Bered dig på överraskningar
    Även de bästa av förberedelser garanterar inte alltid att resan går problemfritt, så det är bra om du har med sig sådant som behövs för överraskande situationer när du reser långt. Du bör ta med sig exempelvis en första-hjälpen-väska, en varningstriangel och en ficklampa. Dessutom är det bra att gå igenom i huvudet hur man ska göra vid en olycka.

Utöver dessa tips är det naturligtvis viktigt att under denna exceptionella period av coronaepidemin följa myndigheternas anvisningar och rekommendationer vid alla resor och se till att hålla en god hygien.

Resultaten av svenskarnas semesterplaner bygger på en webbenkät som SynoInt gjorde för Werksta 1/6–2/6, som besvarades av 1 000 personer i Sverige. Enkäten var demografiskt representativ för befolkningen.

Mer information:

Werksta,  Regionchef Jimmy Bysell, tel. +46 70 254 65 94, mejl: jimmy.bysell@werksta.se