ätande man i bil

Pressreleaser 13.07.2021

Att äta medan man kör sänker reaktionsförmågan med upp till 44 procent, det är mer än då man skickar ett textmeddelande. Det här framkommer i en undersökning som gjorts vid Leeds universitet i Storbritannien. Enligt en färsk undersökning utförd av den ledande nordiska skadeverkstadskedjan Werksta, har var femte svensk ätit samtidigt som man kör bil. Bland de under 35 år har var tredje gjort det.

Svenskarna känner till riskerna med att använda sin mobiltelefon samtidigt som man kör bil. I Werkstas enkät medger bara sju procent att man hållit på med telefonen medan man kör. Däremot verkar färre vara medvetna om riskerna med att äta och köra samtidigt.

– Bilen är inte en plats där det lönar sig att göra flera saker samtidigt. Det kan verka ofarligt att äta samtidigt som man kör, men faktum är att det här märkbart försämrar vår förmåga att reagera på överraskande händelser i trafiken. Enligt en amerikansk undersökning löper de bilister som äter eller dricker en 3,6 gånger högre risk att råka ut för en olycka än de bilister som koncentrerar sig på att köra, säger Urban Tibbelin, Operations Chef på Werksta.

Enkäten visar att det är vanligare att man i ålderskategorin 23–35 år äter eller dricker samtidigt som man kör bil. Av dessa hade var tredje, 32 procent, ätit bakom ratten. Bland som var över 56 år var andelen tio procent.

– Det är förståeligt att magen börjar kurra under långa bilfärder, men då är det klokast att ta en paus i körandet. När man kör långa sträckor lönar det sig också att undvika tunga måltider. Det är bättre att äta litet och oftare, säger Urban.

Urban påpekar också att det lönar sig att undvika heta drycker samtidigt som man kör bil.

– Att hålla på och trixa med hett kaffe medan vi kör bil sänker reaktionsförmågan och kan orsaka farliga situationer. Medan vi håller på med kaffekoppen glider blicken lätt bort från vägen. Dessutom funderar vi kanske på om kaffet redan svalnat tillräckligt. Allt det här tar fokus från körandet. Kaffekoppen kräver också att vi använder vår andra hand, vilken istället borde hålla i ratten, fortsätter Urban.

I motsats till i Storbritannien så förbjuder svensk lag inte ätande eller drickande medan man kör.

– Semesterresenären kan bli överraskad eftersom den som äter under körningen kan få en ganska saftig böteslapp. Även om ätande eller drickande bakom ratten inte är straffbart hos oss så lönar det sig att vänja sig av med den här vanan och istället prioritera sin egen och andras säkerhet, avslutar Urban.

Undersökningar
UNDERTAKING SECONDARY TASKS WHILE DRIVING (TWO HANDS BETTER THAN ONE). GRANT HOLDER AND INVESTIGATOR: DR SAMANTHA JAMSONFUNDED BY: ESURE CAR INSURANCE DATE: 2012, UNIVERSITY OF LEEDS.

https://www.lytx.com/en-us/news-events/press-release/2014/lytx-data-finds-three-dangerous-activities-you-may

MER INFORMATION:
Vid frågor kontakta Urban Tibbelin, Operations Chef, Werksta Sverige
Tel: +46 72 070 70 97, E-post: urban.tibbelin@werksta.se

Werksta är Nordens ledande skadeverkstadskedja med över 70 verkstäder i Sverige, Finland och Norge. Koncernen sysselsätter 750 yrkesutbildade och omsatte över 1,1 miljarder SEK år 2020. Werksta vill vara försäkringsbolagens och bilisternas förstahandsval då bilen skadas och bolagets mål är att uppnå den bästa kundnöjdheten i branschen.