Pressreleaser 14.10.2020

Enligt en undersökning utförd av den ledande nordiska skadeverkstadskedjan Werksta, använder 27 % av svenskar sällan eller aldrig reflex när de går ut efter mörkrets inbrott. Werksta vill passa på att påminna alla fotgängare om att en reflex kan vara den billigaste livförsäkringen som finns.

Enligt NTF inträffar runt 40 % av alla fotgängarrelaterade olyckor i mörker. Med en reflex ökar du markant din synlighet i mörker och minskar därmed risken för olyckor.

Baserat på undersökningen är svenskar fortfarande märkligt ovilliga att använda reflexer jämfört med grannländerna. Nästan hälften av alla finnar och norrmän säger till exempel att de alltid använder reflexer i mörker. I Sverige är den siffran bara 37 % enligt Werkstas enkät.
De mest noggranna reflexanvändarna i Sverige återfinns inom de äldre åldersgrupperna. Ju yngre de svarande var desto mindre sannolikt är det att de använder reflexer.

– Vad jag ser som mest allvarligt är att vi inte lägger ner tid på att se till att våra barn har reflex på sig. 17 % av de svarande säger att deras barn aldrig eller sällan har på sig reflexer. Rätt beteende i trafiken är något man lär sig under barndomen. Jag hoppas att alla barn i förskoleålder och skolålder har på sig reflex i framtiden, säger Urban Tibbelin, Operations Chef på Werksta Sverige.

Reflexer ökar synligheten för fotgängare markant. Föraren i en bil med halvljus kan upptäcka en person med mörkare kläder på 20-30 meters avstånd, med ljusa kläder på 60 meter om sikten är god. Men den som bär reflex syns redan på 125 meters avstånd.

– Reflexer är den trendigaste modeaccessoaren den här hösten. Den traditionella prismareflexen är fortfarande den mest effektiva typen men du kan även välja en reflexväst eller ett band. När det gäller säkerhet kan det aldrig bli för mycket bling bling, skrattar Urban.

Den första reflexen för fotgängare uppfanns av en finsk bonde vid namn Arvi Lehti mellan slutet av 40- och början av 50-talet. Lehti kom på idén som ett sätt att öka synligheten för sina släp. Reflexen standardiserades 1979. Till skillnad från Finland så finns det ingen lag i Sverige på att fotgängare måste använda reflex.

Den undersökning som beställdes av Werksta utfördes i Sverige av Syno International mellan januari och februari 2020 i form av en online enkät. Enkäten omfattade ett demografiskt representativt urval av 1010 personer. I Finland var urvalet 1169 (2018) och 1007 i Norge (02/2020)

MER INFORMATION:
Vid frågor kontakta Urban Tibbelin, Operations Chef, Werksta Sverige
Tel: +46 72 070 70 97, E-post: urban.tibbelin@werksta.se

Werksta är Nordens ledande skadeverkstadskedja med 65 verkstäder i Sverige, Finland och Norge. Koncernen sysselsätter 750 yrkesutbildade och omsatte över 1,1 miljarder kronor år 2019. Werksta vill vara försäkringsbolagens och bilisternas förstahandsval då bilen skadas och bolagets mål är att uppnå den bästa kundnöjdheten i branschen.