Pressreleaser 25.06.2020

Werksta, som är specialiserat på skadereparationer på bilar, gjorde en konsumentenkät för att ta reda på vilken väg vi svenskar anser vara den vackraste i landet. Den absoluta vinnaren i enkäten var Gränna–Omberg/Tåkern som går längs med sjön Vättern i Östergötlands län.

Enligt enkäten Werksta låtit göra under sommaren planerar 57 procent av svenskarna att ha bilhemester i Sverige i år. När du planerar en sommarrutt är det värt att komma ihåg vägsträckan Gränna–Omberg/Tåkern i Östergötlands län.

”Segraren var den här gången helt uppenbar eftersom mer än en av fyra valde Gränna–Omberg/Tåkern som Sveriges vackraste rutt. Resultatet överraskar mig inte, eftersom den idylliska vägen går till stora delar längs stränderna vid Sveriges näst största sjö, Vättern, och går bland annat förbi Andréemuseet”, berättar Jimmy Bysell från Werksta.

Det näst vackraste vägavsnittet var Kustvägen Österlen i Skåne, som går mellan Brösarp och Ystad. Vägen med dess mångfaldiga landskap har ofta valts som den vackraste i Sverige tidigare, men nu fick rutten göra plats för en ny favorit.

”Kampen om tredje platsen var tuff, men medaljplatsen togs av Ullånger–Höga kustenbron (E4) framför Kustvägen i Bohuslän. Båda rutterna erbjuder hisnande kustlandskap och förtjänar en plats på listan över de vackraste rutterna”, fortsätter Jimmy.

”Det finns otroligt många fantastiska rutter att upptäcka i Sverige och jag hoppas att så många som möjligt kommer att besöka vårt lands smultronställen. Rutterna är väl markerade och längs dem finns det många bra vilo- och utkiksplatser”, konstaterar Jimmy.

Några tips för alla som planerar en biltur.

”Jag skulle önska att man i varje fordon på väg på bilsemester har en brandsläckare, en reflexväst och en första hjälpen-väska. Innan resan bör du kontrollera giltigheten för fordonets försäkring, försäkringsskydd och instruktioner för olycksfallssituationer,” tipsar Jimmy och fortsätter:

”Jag rekommenderar också att man reparerar eventuella sprickor i vindrutan. På soliga sommarvägar kan till och med ett litet stenskott bryta ljuset ifrån solen och blända föraren.”
Ifall det sker en olycka på vägen rekommenderar vi att du läser instruktionerna för hur du ska agera på olycksplatsen.

Resultaten av svenskarnas semesterplaner bygger på en webbenkät som SynoInt gjorde för Werksta 1/6–2/6. Enkäten var demografiskt representativ för befolkningen och besvarades av 1 000 personer i Sverige.

Mer information:

Werksta,  Regionchef Jimmy Bysell, tel. +46 70 254 65 94, mejl: jimmy.bysell@werksta.se