Blogg 29.06.2020

Vi på Werksta ville med en konsumentenkät ta reda på vilken väg vi svenskar anser är den vackraste i vårt land. Den absoluta vinnaren blev vägsträckan Gränna–Omberg/Tåkern som går längs med sjön Vättern i Östergötlands län.

Enligt enkäten vi lät göra i början av sommaren planerar hela 57 procent av svenskarna att ha bilhemester i Sverige i år. När du planerar din egen sommarrutt kan det vara värt att komma ihåg sträckan mellan Gränna och Omberg/Tåkern i Östergötlands län. Den kom nämligen första plats i vår enkät: mer än en av fyra valde Gränna–Omberg/Tåkern som Sveriges vackraste rutt.

Resultatet överraskar mig inte, eftersom den idylliska vägen går längs stränderna vid Sveriges näst största sjö, Vättern, och går bland annat förbi Andréemuseet.

Det näst vackraste vägavsnittet enligt enkäten var Kustvägen Österlen i Skåne, som man kan köra mellan Brösarp och Ystad. Vägen med dess mångfaldiga landskap har ofta valts som den vackraste i Sverige tidigare, men nu fick rutten göra plats för en ny favorit. Vägen är ändå förstås charmig med äppelträd, landsbygds- och strandlandskap samt rapsfält.

Kampen om tredje platsen var tuff. Men den här gången togs medaljplatsen av Ullånger–Höga Kusten bron (E4) – precis framför näsan på Kustvägen Bohuslän. Båda vägarna erbjuder hisnande kustlandskap och förtjänar sin plats på listan över de vackraste rutterna i vårt land.

Min egen favorit är faktiskt vägsträckan Gränna–Omberg/Tåkern som vann. Den har en speciell plats i mitt hjärta sen jag cyklade Vätternrundan.

Men jag känner ändå att det finns otroligt många underbara rutter i Sverige att uppleva. Jag hoppas att så många som möjligt kommer att besöka vårt lands smultronställen. Rutterna brukar vara väl markerade, och längs dem finns det många bra vilo- och utkiksplatser.

Men innan du åker iväg på din resa skulle jag vilja uppmuntra dig till att granska din bil ordentligt, exempelvis vindrutan. Även små sprickor kan försämra sikten längs vägarna i soligt väder. En brandsläckare, en reflexväst och en första hjälpen-väska bör finnas i varje fordon. Innan resan bör du också kontrollera giltigheten för fordonets försäkring, försäkringsskydd och instruktioner för olycksfallssituationer,” tipsar Jimmy.

Ifall det sker en olycka på vägen rekommenderar jag att du läser instruktionerna för hur du ska agera på olycksplatsen.

Med önskan om en solig och säker bilsemester!

Jimmy Bysell, Regionchef Stockholm
Jimmy har över 23 års erfarenhet i bilbranschen

*Resultaten av svenskarnas semesterplaner bygger på en webbenkät som SynoInt gjorde för Werksta 1/6–2/6, som besvarades av 1 000 personer i Sverige. Enkäten var demografiskt representativ för befolkningen.