Blogg 25.02.2022

Våren är traditionellt stenskottens tid. Om du får ett stenskott i vindrutan lönar det sig att vidta förebyggande åtgärder och agera snabbt. Även små sprickor kan förstöra hela glaset när de blir större, och då måste du byta ut vindrutan i stället för att bara reparera skadan.

Hur små stenskott kan man laga?

När is och snö smälter kommer gruset på vägarna fram och tillsammans med höjda hastigheter på vägar med variabel hastighet kan man snabbt råka ut för irriterande stenskott mot vindrutan. Behöver du reparera små stenskott på din vindruta? Det är möjligt att mindre skador kan lagas så länge de inte är för djupa eller spruckna. Kontakta en specialist inom stenskottslagning för att avgöra om din skada kan lösas genom reparation eller om du behöver ersätta hela rutan. En bra tumregel är att om ett stenskott är mindre än en femkrona i storlek kan man fortfarande reparera rutan utan att byta ut den. Om glaset däremot spruckit ännu mera eller om stenskottet är nära kanten på rutan behöver man ofta byta ut vindrutan mot en ny. Det beror på skadans omfattning och placering.

Varför lönar det sig att reparera stenskott så snabbt som möjligt?

En del väntar med att laga stenskott i rädsla för att det ska bli dyrt att byta ut rutan, medan andra tänker att de hinner ta hand om det senare. Men det lönar sig inte att skjuta upp reparationen, bland annat på grund av följande orsaker:

  • Även ett litet stenskott i vindrutan kan reflektera ljus och blända dig som förare och därmed störa sikten.
  • Stenskott med små sprickor som blir större kan förstöra hela glaset och då måste hela vindrutan bytas ut
  • Reparationen blir alltid av bättre kvalitet om stenskottet lagas så snabbt som möjligt

Du kan alltid komma till oss på Werksta och visa upp stenskottet utan tidsbokning. Du behöver alltså inte boka en tid på förhand. Att reparera glaset tar ungefär en halvtimme. Om skadan däremot kräver att man måste byta ut rutan får vi det oftast gjort inom en arbetsdag.

Om du har glasförsäkring till din bil, kostar det dig ingenting att reparera stenskottet, utan ditt försäkringsbolag står för kostnaderna av reparationen. Reparationen påverkar inte heller eventuella bonuspoäng du har samlat på dig. Om vindrutan måste bytas ut till en ny, betalar du bara för självrisken på din försäkring. Kostnaden för självrisken kan variera beroende på vad du har för försäkringsbolag.

Skydda stenskottet med ett stenskottsplåster genast när det uppstår

En enkel första åtgärd är att använda genomskinligt stenskottsplåster för att skydda stenskottet genast när det uppstått. Genom att skydda stenskottet förebygger du att fukt och smuts kommer in i skadan, och reparationen blir av bättre kvalitet.  Det lönar sig ändå att lämna rengöringen och torkningen av sprickan åt proffsen, med andra ord att låta det göras hos en verkstad som har de rätta verktygen.

Det är självklart inte säkert att köra med stenskottsplåster på fönstret, så det lönar sig alltid att reparera stenskottet så snabbt som möjligt. Lättast gör du det genom att köra raka vägen till en Werksta eller ringa vårt kundcenter på 020-62 29 00. Det går också smidigt att boka en tid för reparation av stenskott på vår hemsida.

Leta efter stenskott regelbundet

Ibland kan stenskott i vindrutan vara svåra att upptäcka. Därför rekommenderar vi att varje bilist granskar sin vindruta noggrant och regelbundet. Stenskottet kan vara gömd till exempel bakom backspegeln eller under vindrutetorkarna. Skador på rutan upptäcker man bäst med nytvättade fönster i soligt väder.

En vår fylld av solsken men fri från stenskott önskar vi på Werksta