Blogg 06.03.2020

Elina Högström, bilmekaniker på Werksta i Nacka, säger att hon inte behövde förändra sig som person för att komma in i bilreparationsvärlden som ofta ses som en ganska manlig miljö.

Som barn var Elina Högström i princip inte intresserad av bilar alls. Ingen i hennes släkt har någonsin arbetat inom bilindustrin tidigare.

”Jag började intressera mig för fordon först i gymnasiet, då jag var tvungen att välja en inriktning. Till en början kändes det krävande att studera ämnet, eftersom jag inte hade lika mycket grundläggande kunskaper som många andra som valde linjen”, berättar Elina.

Elina är van vid att vara den enda kvinnan i gruppen på grund av sitt karriärval. Till en början var hon ensam tjej i fordons- och transportprogrammet, innan hon fick med sig sin barndomsvän som hon sedan också tog sin examen med. På sitt nuvarande jobb är Elina däremot den enda kvinnan på reparationssidan.

”Jag märker det inte ens längre om jag skulle vara den enda kvinnan i en grupp. Och det spelar ingen roll heller. Jag har alltid känt mig välkommen och har integrerat mig bra överallt”.

I bilindustrin spelar kön ingen roll

Enligt Elina är en vanlig missuppfattning att kvinnor som arbetar i fordonsindustrin på något sätt skulle vara maskulina.
”I själva verket är jag mycket feminin och jag har inte upplevt något behov av att förändra mig”, säger Elina.

Däremot märkte Elina i ung ålder att hon jämförde sig för mycket med andra.
”Jag satte riktigt höga mål för mig själv, och kanske på något sätt presterade jag för mycket på grund av att jag ville visa för andra. Jag ansåg att mina manliga kollegor var tekniskt mer kompetenta än jag. Nu vet jag att vi alla har våra styrkor och att teknisk kunskap inte är könsspecifik”.

Elina talar mycket varmt om sina kollegor.
”Jag har alltid upplevt att mina kollegor litar på mig och att de uppskattar mina åsikter. Sammantaget känner jag att det bara är till fördel för arbetsplatsen att ha någon som bryter mot traditionella könsroller”.

Internationella kvinnodagen är personligen mycket viktig för Elina.
”Kvinnor ses ofta som vårdgivare. Kvinnodagen är en bra tid att bryta våra föreställningar och påminna oss om att kvinnor är lika starka och händiga som män”, avslutar Elina.

Trevlig internationell kvinnodag önskar vi på Werksta!

(Obs! Bilden är en illustrationsbild och visar inte personen vi har intervjuat)