Blogg 17.02.2021

Det är sällan bilbatteriet får någon särskild uppmärksamhet och man tänker inte nödvändigtvis på det förrän det är för sent. Särskilt på vintern lönar det sig att ta hand om bilbatteriet. Till exempel kan man låta bli att ofta köra korta sträckor och skaffa en separat batteriladdare för att undvika tråkiga överraskningar.

Varje år när det blir vinter kommer vissa delområden av bilutrustningen på tal. Oftast är det då fokus på att byta däck och när det är rätt tidpunkt att göra det. De som kör i svenskt vinterväglag bör ändå fästa särskild uppmärksamhet vid bilbatteriet, eftersom det kan ge upp mitt i säsongen om det inte får lite hjälp.

Vintern kräver mer av batteriet, till exempel på grund av sätesvärmare och uppvärmning av vindrutan. Dessutom försämrar det kalla vädret batteriets laddningsförmåga. Därför lönar det sig att ge batteriet lite särskild uppmärksamhet under vintersäsongen, för annars kan det hända att bilen inte startar alls en dag om batteriet helt har laddat ur.

Fem tips för vinterunderhåll av bilbatteriet:

1. Kör en längre sträcka ungefär en gång i veckan. Endast under längre resor hinner bilbatteriet säkert laddas fullt. Det räcker med en timmes körning.
2. Överväg tilläggsutrustning. Om du i huvudsak endast kör kortare sträckor eller kör sällan kan du skaffa och installera en separat underhållsladdare i anslutning till motorvärmaren. Då laddas även batteriet när du har i motorvärmarkabeln.
3. Kontrollera batteriet regelbundet. Serviceföretag kan testa batteriet. Det är mest naturligt att göra det här i samband med regelbunden service då det ofta hör till att man testar batteriet, men vid behov kan du även få batteriet testat separat.
4. Du som kör med elbil, ha bilen på laddning om den står parkerad utomhus i riktigt kallt väder. Vissa elbilar värmer batteriet så fort det blir kallt och uppvärmningen sker oavsett om bilen laddas eller inte. Då kan det bli en tråkig överraskning när du märker att räckvidden har blivit kortare medan bilen stått parkerad. Det är därför bra att alltid ha bilen på laddning när det står parkerad utomhus i riktigt kallt väder.
5. Du som kör med elbil, värm upp bilen medan den laddas. Det lönar sig också att i mån av möjlighet värma upp elbilen inför nästa körtur medan den ännu laddas. Sträckan som kan köras med en laddning förkortas avsevärt om bilen värms upp medan man kör. Det gäller speciellt på vintern, då elbilarnas räckvidd även i vanliga fall är kortare.

Tack vare vår kompetens när det gäller reparation av el- och hybridbilar och genom att vi på Werksta är en auktoriserad skadeverkstad för Tesla möter vi många kunder som kör enbart på el. Vår erfarenhet visar att många av dem redan är väl insatta i fordonets egenskaper, men för helt nya elbilsägare kan våra tips säkert vara till hjälp.

Med önskan om smidiga bilresor i vinter,

Jimmy Bysell, Regionchef Stockholm
Jimmy har över 23 års erfarenhet i bilbranschen