bilkörning med musik

Blogg 16.12.2021

Har du märkt någon gång att en viss låt kan få dig att byta körstil? Själv har jag åtminstone märkt att högt tempo kan få mig att trycka lite mer på gasen. Vi på Werksta tog del av undersökningar om hur vårt sätt att köra påverkas av musik och till vår förvåning hittade vi också en lista på de julsånger som är farligast vid bilkörning.

Att lyssna på musik är antagligen en av de populäraste förströelserna vid bilkörning. Några gånger har det hänt att jag har kommit på mig själv med att sjunga högt till någon låt. Så jag började fundera på om det finns någon forskning på hur musik påverkar oss när vi kör.

I många olika undersökningar har man upptäckt att ju högre tempo en låt har, desto sannolikare blir det att vi ökar farten. Musik med högt tempo höjer även vår benägenhet att ta risker. Gränsen för risker anses ligga vid 120 taktslag i minuten. Men lugn musik kan rentav göra vår körning bättre.

När det gäller unga förare kan musik också förbättra koncentrationsförmågan. Enligt en färsk israelisk undersökning kan förare i åldern 18–29 år inte tänka sig att köra ensamma utan musik, och de upplevde att musik faktiskt hjälper dem att koncentrera sig.

Musik har även konstaterats minska förarens stress och därigenom påverka körningen positivt. På långa resor kan musik också hjälpa oss att hålla oss alerta och rentav gynna vår förmåga att reagera när en bil framför oss ändrar hastighet.

Utifrån resultaten skulle jag själv påstå att man kan lyssna på vad man vill medan man kör bara man är medveten om vilken effekt musiken har. Om musiken tydligt får dig att höja hastigheten för mycket eller lugn musik gör att du känner dig trött, är det bäst att slå på radion för en stund eller stänga av musiken helt och hållet. Det är också bra att tänka på volymen – du lyssnar väl inte på musik med så hög volym att du inte längre hör ljudet från trafiken eller bilen?

Vilka julsånger är det då som utsetts till de farligaste på vägen? Etta på listan är barnsuccén Snögubben Froste, tvåa är den ständiga julhiten All I Want for Christmas is You, särskilt i karaokeversion, och trea är latinoslagdängan Feliz Navidad. Alla de här har mer än 140 slag i minuten. Mångas hatobjekt eller kanske just din favoritlåt Last Christmas borde däremot inte ge några problem på vägen, för den ligger under 110 slag i minuten.

Om det trots lugna julfavoriter händer en olycka, kan du enkelt göra skadebesiktningen av din bil digitalt, även i juletid. Allt du behöver göra är att skicka in bilder på din bilskada via vår hemsida. Bilderna hjälper oss att uppskatta omfattningen och kostnaden för reparationen.

Med önskan om säkra bilresor i jul och nyår

 

Linda Bång
Marketing & Communications Manager, Werksta Sverige